U bent hier: Home / Aandacht voor Digitaal Procederen

Aandacht voor Digitaal Procederen

by J.L. de Kreek — last modified 03-04-2017 06:00
Opgeslagen onder:

Zonder enige vorm van relevant commentaar wordt Digitaal Procederen verplicht gesteld. De overheid claimt daarmee de toegankelijkheid tot de Rechtspraak te bevorderen. Wie wel eens digitaal heeft geprocedeerd zal snel verlangen naar ouderwets een ganzenveer en een postduif. In de zaak tegen GeenPeil bij de Raad van State mislukte de digitale procesgang waardoor het beroep per fax werd ingediend. Dat vond GeenStijl grappig. Recentere ervaring is dat inloggen bij de eKantonrechter om onduidelijke reden niet lukt. Met Digitaal Procederen is het mogelijk ongezien bepaalde partijen het procederen onmogelijk te maken.

Het Digitaal Procederen zoals dit in Nederland wordt ingevoerd moet met argusogen bekeken worden. Niet alleen gaat men over van de normale procesgang naar een digitale, tegelijk zijn ook procesrechtelijke aanpassingen doorgevoerd. Omdat straks Digitaal Procederen verplicht is zijn het aantal toegangswegen (poorten) tot de rechtspraak vermindert en is de toegankelijkheid van de rechtspraak de facto beperkt tot de digitale weg. Dat is vervelend omdat die weg gecontroleerd wordt door de overheid. Voorts verzamelt de overheid via digitale weg allemaal informatie die tevens makkelijk doorzoekbaar is. Men moet e-herkenning en DigiD en een mobielentelefoon hebben om te procederen. Dat zijn beperkingen. Normaal kan men met een document zonder paspoort naar de centrale balie wandelen om een proces te beginnen.

Tevens is voor het vermelden van de eis of het verweer een beperkt aantal tekens beschikbaar op de webformulieren. Ook zijn de letters van de webformulieren dermate klein dat er een loep nodig is om ze te kunnen lezen. Daarmee zijn procespartijen op voorhand beperkingen opgelegd. Verder is informatie niet terug te vinden op de site van Rechtspraak.nl. In “Mijn Rechtspraak” staan wel netjes hyperlinks naar het toepasselijke Procesreglement alleen wie daarop klikt loopt aan tegen “Pagina niet gevonden”. Het enige wat nodig is voor Digitaal Procederen is een e-mailadres of een faxnummer waarnaar de documenten gestuurd kunnen worden. Digitaal Procederen zoals de Staat dat vorm geeft is een verkapte bezuiniging op de Rechtspraak en een middel tot 'surveillance'.

Digitaal Procederen moet vrijwillig zijn. Er moet een keuze bestaan voor procespartijen. Wie bijvoorbeeld kijkt naar de manier waarop de Raad voor de Kinderbescherming (onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie) met databases omgaat houdt het hart vast voor het verplicht Digitaal Procederen. Als eerste zijn de asieladvocaten aan de beurt om zich verplicht digitaal te stellen voor hun cliënten, die niet zullen protesteren tegen de digitale weg omdat asielzoekers allang blij zijn dat asieladvocaten bestaan. De asieladvocaten zelf zijn digitaal niet onderwezen. Net zoals de gemiddelde Nederlander die denkt dat een smartphone ook écht handig is in gebruik.

De manier waarop de samenleving digitaliseert is in het nadeel van de samenleving en in het voordeel van industriëlen. Consumenten hebben geen idee wat zij aanschaffen aan digitale apparaten en krijgen geen enkele goede informatie over gezond digitaal huishouden. Digitaal is geweldig alleen omdat Microsoft en Apple en Google en Facebook en Twitter en CNN en Silicon Valley en Disney de maat bepalen is de digitale omgeving van de gemiddelde Nederlander zo lek als een mandje en ronduit debiliserend. Iedereen kan zo makkelijk gehackt worden omdat iedereen Windows van Microsoft gebruikt of het kwalitatief matige iOS van Apple waar voor de professional helemaal niks mee is te beginnen.

Ipad's zijn oppervlakkige Chinezen speeltjes waarop hele scholen gebaseerd worden. Niet klagen over de kwaliteit van het onderwijs wanneer de iPadschool de basis is. Ook de overheid denkt dat allemaal nodig te hebben en bouwt op dit moeras de digitale infrastructuur van de Staat. Recent lag het computersysteem van de Tweede Kamer plat in verband met ransomware. Dit komt omdat de Tweede Kamer het OS van Bill Gates gebruikt. Bill Gates blijkt betrokken te zijn bij de terroristische organisatie van de helden van Geert Wilders. Dat is ook de groep die de aanslagen in de VS 11 september 2001 en de Holocaust geregeld heeft. Het besturingssysteem en de software van Microsoft is op voorhand geschikt gemaakt voor vijandige overname. Dat is te zien aan de virusscanners die nodig zijn voor veilig gebruik van Windows-computers.

Het is zeer ongepast besturingssystemen te leveren die virusscanners nodig hebben voor veilig gebruik omdat de noodzaak van een virusscanner bewijst dat het systeem in eigendom wordt geven aan het netwerk. Het besturingssysteem en de software van Microsoft is kennelijk bedoeld om 'hack attacks' te faciliteren. Apple is ook prut. Heeft niemand wat aan. Allemaal visuele opsmuk zonder toegevoegde waarde voor de gebruiker. Waarom hebben consumenten niet standaard root-toegang tot hun Smartphone of IPad? Het gebrek aan 'default root-access to a device' is dermate bizar dat niet valt te begrijpen waarom de markt dat accepteert. Wie een huis koopt krijgt ook de sleutel. Wie een auto koopt kan onder de motorkap kijken.

Digitaal Procederen is onvermijdelijk. Bovendien is het zeer welkom voor de praktijk. Alleen niet op de manier waarop het gaat. De Staat bouwt de Digitale Overheid op drijfzand en is zich te weinig bewust van de industriële-corruptie van de leveranciers. Microsoft profiteert ook van het terrorisme van Bush, Balkenende en Blair in Irak. Heel Nederland loopt verhoogd risico omdat de hele vaderlandse digitale infrastructuur is gebaseerd op Windows van Microsoft. Zelfs kerncentrales. Microsoft in het systeem betekent dat net zo goed standaard alles 'copy conform' naar de CIA & co gestuurd kan worden. De cloud is overigens ook dangerous. Mochten ambtenaren gealarmeerd zijn in verband met bovenstaande feiten dan kunnen zij zich hier melden voor de eenvoudige en zeer doeltreffende oplossing.

Share |
gearchiveerd onder:
comments powered by Disqus