U bent hier: Home / Waarheid over Bitcoin

Waarheid over Bitcoin

by J.L. de Kreek — last modified 04-02-2018 06:00

De waarheid over Bitcoin is dat de prijs wordt bepaald door de gekte van de markt. Des te meer de gek wat geeft voor Bitcoins des te duurder het wordt. Wat is Bitcoin eigenlijk? Vroeger werd de waarde van geld uitgedrukt in goud. Dit wordt de goudstandaard genoemd. Een munt had een bepaald gewicht in goud. Dat was dan een bepaalde hoeveelheid aardappelen of kippeneieren waard. Tegenwoordig is er geen goudstandaard. De waarde van een munt wordt min of meer bepaald door de economie van het land wat de munt slaat. Munten worden geslagen door een daartoe bevoegde. Dat is bij wet geregeld.

Bij Bitcoin is alles anders. Bitcoins worden ‘gemined’. Daar zijn dure computers voor nodig. Hoe meer 'coins' zijn 'gemined' des te moeilijker het is om een Bitcoin te vinden. Net als in de mijnen. Bitcoins worden gevonden aan de hand van berekeningen aan een blockchain.

De Bitcoin is uiteindelijk een bit-code waarvoor personen die zelf geen blockchain bezitten veel geld betalen want ze denken dat de Bitcoin het tegenwoordige digitale goud is. De Bitcoin functioneert als ruilmiddel. Dat kan uitstekend want mensen zijn vrij zelf te bepalen wat zij als beloning accepteren voor hun werk. Salaris uitkeren in Bitcoins is niet zonder risico. De prijs van de Bitcoin vertegenwoordigt geen enkele economische waarde van zichzelf in de realiteit.

De Bitcoin is een virtuele munt met een virtuele waarde die alleen bestaat in hoofden van totaal krankzinnigen die hun geld inzetten op een munt die op geen enkele manier gedekt is door goud of wet of iets anders wat waarde vertegenwoordigt. Wie Bitcoins accepteert kan net zo goed ook rietstengels accepteren als ruilmiddel. Een rietstengel van vijf centimeter is dan twee broden waard en een fles melk. Bijvoorbeeld. De Bitcoin is niks. Het woord “coin” is zuiver misleidend omdat het een code is en geen munt. De Bitcoin is een exclusieve bitcode in een bepaalde blockchain waarvan er oneindig veel bestaan kunnen met oneindig veel bitcodes. De Bitcoin is ook nog eens niet schaars, behalve gemerkt als bitcode in de blockchain van Bitcoin.org. Bitcoin is peer-to-peer-technologie. Géén munt.

Share |
comments powered by Disqus