U bent hier: Home / Anne Frank Fonds: 'dagboek niet van Anne'

Anne Frank Fonds: 'dagboek niet van Anne'

by J.L. de Kreek — last modified 19-11-2014 16:30
Opgeslagen onder:

De rechten op het dagboek van Anne Frank verlopen niet op 1 januari 2016, maar vele jaren later. De regel dat het auteursrecht zeventig jaar na de dood van de auteur vervalt, geldt volgens het fonds voor het dagboek niet. Dit omdat de vader van Anne Frank, Otto Frank, aangemerkt is als “co-auteur”. Hij overleed pas in 1980. Het staat maandag 19 november 2014 allemaal op NRC vandaag.

Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst. Voor de maker wordt volgens de auteurswet gehouden hij die op of in het werk als zodanig is aangeduid. De vader van Anne Frank staat als zodanig aangeduid dus de vader van Anne Frank is de maker van het Dagboek van Anne Frank.

De bijdragen van Otto Frank aan het Dagboek van Anne Frank moeten een nieuw en oorspronkelijk zijn om als maker en dus auteursrechthebbende van het werk te kunnen worden aangemerkt. Omdat Otto Frank volgens het Anne Frank Fonds zelfstandig auteursrechten bezit op het dagboek is zijn kennelijke bijdrage niet naar het ontwerp van Anne Frank of onder haar leiding of toezicht vervaardigd.

Omdat volgens het Anne Frank Fonds de auteursrechten op het dagboek nu aan Otto Frank toebehoren is er ook geen sprake geweest dat hij in dienst van Anne Frank zijn bijdrage aan het dagboek vervaardigd heeft. Van een overeenkomst tussen Anne Frank en Otto Frank waarbij Otto als maker wordt erkend is niks bekend.

Interessant is de vraag welke creatieve bijdrage Otto Frank precies geleverd heeft aan het dagboek. Vertelde hij en schreef Anne het op. Bijvoorbeeld. Misschien zijn alleen enkele hoofdstukken van de hand van Otto Frank. In ieder geval bewijst het Anne Frank Fonds door het auteursrecht van het Dagboek van Anne Frank op te eisen voor Otto Frank dat Anne Frank niet de enige maker is.

Update: volgens het Anne Frank Fonds zijn de onbewerkte, oorspronkelijke versies van de dagboeken van Anne Frank pas in 1986 voor het eerst gepubliceerd. Voor zulke postuum uitgegeven werken uit die tijd zouden volgens het Fonds uitzonderingen gelden, die bepalen dat het auteursrecht is beschermd vanaf het jaar van de eerste publicatie tot vijftig jaren daarna. Deze stelling snijdt geen hout omdat al in 1957 sprake was van een toneelbewerking van de Dagboek van Anne Frank, wat inhoudt dat het toen reeds geopenbaard is.

Share |
gearchiveerd onder:
comments powered by Disqus