U bent hier: Home / Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde

by J.L. de Kreek — last modified 08-09-2013 11:35
Opgeslagen onder:

De recensie van de laatste Zomergasten op Uitzending Gemist vorige week is met een week uitgesteld omdat Daan Roosegaarde niet boeit. Beste vraag van Wilfried de Jong: waaraan zie jij dat? Waarom gaat Roosegaarde niet extreem veel verder en waterputten slaan in Afrika? Hij lijdt aan gemaakte kinderlijke verwondering over de technologische ontwikkeling van afgelopen veertien jaar.

Zijn praten met de handen verraadt het ingestudeerde verhaal. Niet minder maar meer doen. Spannend. Daan is kunstenaar, entrepreneur én ontwerper. Hij gebruikt techniek om goed te doen, zegt hij. Net na de Tweede Wereldoorlog. Daan Roosegaarde leeft in een schijnwereld. De verwoeste delen van Europa. Daan Roosegaarde slaagt er goed in de indruk te wekken dat hij met inhoud en vorm bezig is. Ontwikkeling in techniek is zo oud als de mensheid.

Bij Daan Roosegaarde is altijd gezegd dat wat hij wil niet kan. Van zijn beroepskeuze maakt hij een belangrijk moment als debutant in de brugklas. Heel poëtisch. Radicaal en pragmatisch. Zinloze woorden. Door 'beauty en bullshit' heen gaan. Kunstacademie. Master architectuur. Vader in de wiskunde. Dus hij heeft een klap van de molen. Visie bij de jongen ontbreekt vooralsnog. Toch vertegenwoordiger van de voorgelogen generatie die zich niks aantrekt van het feit dat de omgeving waarin het zich bevindt de wereld bedreigt met oorlogsmisdaden, terrorisme en genocide. De generatie dertigers die net volwassen werden toen de oorlog in Irak uitbrak en nu een prominente rol hebben in de samenleving en zwijgen. Wel praten over de nieuwe wereld. Twee keer FaceBook noemen en ook als stom kwalificeren wanneer moeder FaceBook op haar manier gebruikt.

Daan Roosegaarde is 'public relations' voor Daan Roosegaarde en zijn kunstjes. Niks zeggend. De man heeft een ongezonde obsessie met techniek. Wauw. Hallo. Hij praat alsof zijn publiek dom is. Zijn handen en ring en de mondhoek heet 'etaleren'. Hij wil hippie zijn. Ook techniek en toch praktisch. Hij zegt 'tech' tegen techniek. Hij was in Afrika om over andere projecten te praten. Hardcore. Een kwestie van een paar slimme mensen er op. Wat een taalgebruik. De natuurwetten pakken. Zouden er meer moeten doen. Het is zijn pad. Aanmatigend mannetje. Dat kijken in de lucht en dan even doen alsof hij nadenkt. Heel vervelend mannetje om naar te kijken en luisteren. Hij vind het belangrijk wat hij doet. Verzet zich tegen zijn ouders. Zit nog in zijn generatie conflict. Dingen maken om de wereld begrijpbaar te maken? Radicaal statement. Jasper Grootveld weer. Kunstenaar Roosegaarde legitimeert zich.

Waarom geen beelden van 9/11 en de uitleg van de techneut aan de hand van de natuurwetten dat de 'controled demolition' duidelijk te zien is. Waarom niet iets over 'gemtrails' en hoe dat technisch werkt. Daan Roosegaarde vind weer iets “gaaf”. Soms is iedereen zo goed met het geven van meningen. Dat malle fietsenplan. We moeten gaan delen. Zie je steeds meer om te hebben wat we willen hebben. Weer het woord radicaal. Techniek van nu en dan gaan die handen weer over tafel om woorden kracht bij te zetten. Hij haalt zijn kennis van Tegenlicht. Op weg naar een nieuwe wereld. Begint met de elite. Daan Roosegaarde is natuurlijk de elite. De 'early adopter'. Oude en nieuwe wereld. Oude wereld crasht. Nieuwe wereld is onduidelijk. Al die zekerheden verdwijnen. Daan Roosegaarde heeft alleen nog de zekerheid gehad van zijn ouders. En is als twintiger niet bezig met de omgeving anders dan de vorm te veranderen. Foto's gaat 'liken'. De man heeft echt weinig visie. Weet een paar leuke technische snufjes en kan praten in woorden als 'tools'.

Nieuwe technieken gebruiken om zelfvoorzienende te zijnen. Boeren waren altijd zelfvoorzienend. Spannende tendensen. De tendensen waar Daan Roosegaarde een harde plasser van krijgt heten 'gadgets'. Delen is het nieuwe hebben. Het praten van deze generatie getuigt van een psychologische afwijking. Het is niet in staat de wereld te bevatten. Komt uit de veilige omgeving van moeder thuis belandt op het bedje gespreid in de design en ziet niet dat de grond onder de voeten vandaan gegraven wordt door opdrachtgevende overheid. Daan Roosegaarde zal natuurlijk niet een politiek gevoelige uitspraak doen omdat hij verdient aan de overheid. De Duisters hadden ook architecten, ontwerpers, designers van het archetype Daan Roosegaarde. Wat een oninteressante man. Wouter Bos beter te verteren. Weer “super gaaf”. Het praat als een puber. We zijn mutanten. Gaat Daan Roosegaarde het nu ook over de reptilians hebben?

Klappen voor de zin dat God niet bestaat in de gratie van onbekendheid met het antwoord is een wetenschappelijke blunder, natuurlijk. Dapper. Stelt zich kwetsbaar op. Daan Roosegaarde praat neerbuigend. De man mist de hersencellen om meer te zijn dan verkoper. Vrij denken en Google in een adem noemen. We moeten allemaal veranderen, Oude regels gelden niet meer. Wat een flauwekul. Een truc. Uitvinding zonder doel. Pas vijf zes jaar later, waarbij Daan gek om zich heen kijkt met met zijn handen draait. De man is zielig. Hij heeft geen inhoud. Praat alleen over vorm. Voor het eerst dat de wereld dynamisch werd met de roltrap. Waar haalt hij de onzin vandaan? Hoe bedenkt hij het? Is er dan niemand die hen vertelt dat hij flauwekul bazelt. De wereld van statisch naar dynamisch. Alsof paard en wagen stil staan en pas na de roltrap iedereen beweegt. De man is echt niet goed. Weer vind hij iets tof. Wat een trieste jongen. Leeft in het eigen wereldje. Geef nog eens een voorbeeld. Weer een hele spannende.

Hij heeft een geil vriendinnetje wat slaapt als hij porno kijkt op de laptop. Waarom neem je een vlieger mee naar het strand? Omdat het in huis niet in de lucht gaat. Wat een verschrikkelijke vent! De man begrijpt niet dat techniek in de tijd van de vuistbijl ook dynamisch was. Het is weer tof. Hij laat ook domme stiltes vallen. Echt vervelende man. Niet om naar te luisteren. Alsof hij wat te vertellen heeft. We knallen 'm er gewoon in. Zorgelijk dat mensen met het denkniveau van Daan Roosegaarde de standaard worden. Weer dat “jaaaar” en weer “gaaf”. Wat een ei. Hij heeft geen idee. De wereld die er al is anders toonbaar maken. Wat een lelijk lachje. Uiteindelijk is het simpel. Dat gedrag. Laat hij gebeuren. Na het maken was het klaar. Weer is het spannend. Dus moet er verteld worden. Daan Roosegaarde is een spindoctor. Het is geen kunstenaar. Hij legt kunst uit. Avant terrible. Kunstenaar is hij niet.

Inhoudsloos joch. Hij heeft het over prikkelen. Kan de vraag niet beantwoorden. Is niet bezig met termen. De nieuwe wereld vraagt niet naar termen. Wat een trieste man. Type narcist. Hij is op de toekomst gericht. Indonesië daar heeft Daan het wel over. We gingen met een droom alles kapot maken in Indonesië. Landschap hackers. De man praat in clichés. Nog negentig minuten ongeveer. Weer een lange zit voor Zomergasten. Vroeger, toen Zomergasten nog zomergasten was, waren de uitzendingen pas spannend. Weer is het gaaf. Hij ziet geen chaos in de structuur. Indonesië is geen schoolvoorbeeld van de nieuwe wereld. Daan Roosegaarde ook niet want hij heeft het ook niet over de harde wereld van Irak Vader en moeder docent, Roosegaarde was de oudste. Hij werd er helemaal gek. Boomhutten bouwen. Gladde jongen. Hij praat alsof het publiek met kraaltjes verleid moet worden. Alsof de wereld niet te begrijpen is zonder wat Daan Roosegaarde maakt. Namedropping beheerst hij ook. Weer tof. Is het al afgelopen? VOC. Hij noemt het wel. Politiek 24 is leuker dan Daan Roosegaarde. Gelukkig kan op Uitzending Gemist de videostroom ook gewoon uitgezet worden. 'Dislike' Daan Roosegaarde.

Share |
gearchiveerd onder:
comments powered by Disqus