U bent hier: Home / De bizarre zwaartekrachtsgolven

De bizarre zwaartekrachtsgolven

by J.L. de Kreek — last modified 13-02-2016 06:00
Opgeslagen onder:

De internationale wetenschap is in rep en roer omdat LIGO bewezen zou hebben dat zwaartekrachtsgolven bestaan. Een zwaartekrachtgolf is een trilling door de ruimtetijd. Deze zwaartekrachtgolf zou veroorzaakt zijn door twee fuserende zwarte gaten heel ver van aarde vandaan. De zwaartekrachtgolf trilt met de snelheid van het licht door het universum en veroorzaakt in de meetinstrumenten van LIGO een minimale verandering van de ruimte gedurende een korte tijd. Een fractie van een seconde is de afstand tussen twee meetpunten korter of langer.

Einstein zelf heeft gezegd dat zwaartekrachtsgolven niet te meten zijn of althans dat de kans daarop klein is. LIGO heeft miljoenen uitgegeven en werk geleverd aan 1500 wetenschapper om te bewijzen dat de zwaartekrachtsgolven bestaan. Daarvoor is een opstelling gemaakt van twee buizen die haaks op elkaar staan. In de buizen wordt een lazerstraal afgeschoten en gesplitst. In de ene buis de ene helft van de laserstraal in de andere buis de andere helft van de laserstraal. In de buizen zijn spiegels opgesteld die de lazerstralen heen en weer laten kaatsen in de buizen.

Door de manier van heen en weer kaatsen doven de laserstralen elkaar uit indien er geen verandering van de ruimtetijd plaatsvindt. Althans volgens de theorie van LIGO. Omdat op enig moment gemeten wordt dat de laserstralen elkaar niet uitdoven veronderstelt LIGO dat in een buis het licht er een fractie van een seconde langer of korter over gedaan heeft dan in de andere buis waaruit LIGO afleidt dat de afstand tussen de spiegels in die ene buis een korte tijd veranderd is geweest door een zwaartekrachtgolf die een minieme trilling is met weinig energie veroorzaakt door twee fuserende zwarte gaten miljarden lichtjaren van aarde vandaan.

Het is niet uit te leggen. Een hele kleine minimale energie arme trilling van een gebeurtenis miljarden jaren geleden die in de huidige tijd in de buizen van LIGO de ruimte tussen twee meetpunten verlengt of verkort. Het is niet bij elkaar te redeneren hoe dat gaat. De zwaartekrachtgolf verplaatst zich door de ruimtetijd waarvan niemand weet waarvan het is gemaakt. De ruimtetijd wordt voorgesteld als een waterbed of drilpudding terwijl daarbij juist de ruimte constant blijft wanneer er op gedrukt wordt. Kan het dat LIGO iets anders gemeten heeft dan het denkt?

Share |
gearchiveerd onder:
comments powered by Disqus