U bent hier: Home / Diesel goed voor milieu

Diesel goed voor milieu

by J.L. de Kreek — last modified 26-03-2017 06:00
Opgeslagen onder:

Als het om schone lucht gaat is de diesel het beste voor het milieu. De hetze tegen dieselvoertuigen omdat ze vervuilend zouden zijn is onnodig. De diesel kan uitstoot vrij en klimaatneutraal rijden wanneer er gewoon CyclOx getankt kan worden. CyclOx is een nieuwe dieselbrandstof die is uitgevonden in de vakgroep Verbrandingstechnologie bij de Technische Universiteit Eindhoven. CyclOx is ‘dubbel-groen’ omdat het uitstoot van stifstofoxiden en roet voorkomt en uit plantenafval kan worden gemaakt.

CyclOx wordt gemaakt door cyclohexanon te mengen met diesel. Cyclohexanon (chemische formule C6H10O) is een kleurloze olieachtige vloeistof die veel gebruikt wordt als grondstof voor bijvoorbeeld schoensmeer en verf en die goed oplost in normale organische oplosmiddelen. Cyclohexanon vertraagt de ontbranding van diesel waardoor die beter met zuurstof mengt, waardoor minder roet ontstaat. 

Daardoor kun je in de motor een hogere verbrandingstemperatuur toestaan, wat op zijn beurt de uitstoot van stikstofoxiden tegengaat. CyclOx kan worden geproduceerd uit het plantenmateriaal lignine (geen concurrentie met de voedselketen). Lignine is een afvalstroom van onder meer de papierindustrie en fabrieken voor bioethanol. Zo is er dus bovendien geen concurrentie met de voedselketen. CyclOx kan worden toegepast in elk type dieselmotor.

Share |
gearchiveerd onder:
comments powered by Disqus