U bent hier: Home / Eind Digitaal Procederen

Eind Digitaal Procederen

by J.L. de Kreek — last modified 20-03-2016 11:20
Opgeslagen onder:

Het betoog van top-advocaat mr. Geert Jan Knoops voor zijn cliënt Wilders vrijdag 18 maart 2016 over de vermeende hack van zijn kantoor of het systeem van zijn cliënt laat goed zien dat er een eind gemaakt moet worden aan het initiatief van de Staat om Digitaal Procederen verplicht te stellen. Digitaal Procederen in ieder geval zoals dat momenteel wordt vormgegeven is een geweldige zet voor Opsporing en Vervolging. Justitie krijgt middels de verplicht door alle advocaten digitaal aangeleverde stukken een prachtig archief voor de aanstaande Stasi van Wilders.

Alle communicatie met justitie wordt gedigitaliseerd. Niemand maakt zich zorgen over de mogelijkheden die dat de Staat geeft om alles en dan ook werkelijk alles in het eigen intranet te doorzoeken met een eenvoudige zoekmachine. Dat is makkelijk. Google indexeert het ganse internet van over de hele wereld. Niet moeilijk voor de Staat om in een fractie van een seconde alle middels Digitaal Procederen verkregen documenten te doorzoeken. Advocaten verzetten zich hiertegen niet terwijl mr. Geert Jan Knoops juist laat zien dat advocaten verplicht zijn verdachten de beste verdediging te leveren.

De Vereniging van Strafrechtadvocaten moet zich opstellen als tegenstander van Digitaal Procederen omdat de leden er niet aan denken moeten dat het OM achter de schermen alle straf en civiele en overige dossiers digitaal koppelen en doorzoeken kan. Vanzelfsprekend kan de Staat alle dossiers zelf digitaliseren en doorzoekbaar maken alleen dat is wat anders dan wanneer advocaten de processtukken en andere correspondentie zelf digitaal aanleveren. In ieder geval moet Digitaal Procederen facultatief zijn. Jaren geleden toen Digitaal Procederen alleen nog een onderwerp was aan de tafel van kwartiermakers kwam er van de Rechtspraak veel verzet voor dit onderwerp.

Deze Rechters toen moeten misschien gelijk gegeven worden. Internet is een zwart gat. Het digitaliseringsproces neemt onwenselijke vormen aan omdat meeste ontwikkelaars helemaal geen kaas gegeten hebben van techniek, laat staan van Staats- of Procesrecht. Feitelijk moet mr. Geert Jan Knoops zijn hele praktijk offline verder voortzetten. Zijn werk als advocaat moet hij op de ouderwetse wijze uitvoeren om al zijn cliënten de beste verdediging te leveren. Alle andere advocaten moeten zijn voorbeeld volgen. Niks digitaal. Documenten met de Koerier en voor de zitting gewoon met een tas vol papier naar de Rechtbank.

Share |
gearchiveerd onder:
comments powered by Disqus