U bent hier: Home / Rabo Scanner bevordert phishing

Rabo Scanner bevordert phishing

by J.L. de Kreek — last modified 20-08-2015 15:55
Opgeslagen onder:

De Rabobank deelt de Rabo Scanner uit om het ondertekenen van betalingsopdrachten makkelijker en minder omvangrijk te maken. In de binnenkant van de duurzame verpakking van de Rabo Scanner staat: “phishing: geef geen codes”. Phising is afgeleid van vissen en een vorm van fraude bijvoorbeeld via internet. Personen vissen naar codes om daarmee te frauderen.

In een omgeving waarin meerdere mensen zijn maakt de Rabo Scanner het vissen naar de pincode makkelijker. De visser hoeft alleen de personen in de gaten te houden die 15 tot 20 seconden hun pincode intoetsend de Rabo Scanner voor het scherm houden om te betalen. Dat de bedragen automatisch door de Rabo Scanner worden overgenomen en goed zijn is geen voordeel. Met de Random Reader moest de internetbankier eerst handmatig het goede saldo in een veldje invoeren. Een extra drempel die nu is weg genomen.

De Rabo Scanner is groter en zwaarder dan de Rabo Random Reader en moet gevoed worden met drie 1,5 volt penlight batterijen. Geen onderscheid tussen de “I” en de “S”. Geen controle codes die ingevoerd hoeven te worden. Een camera houden voor een kleurencode en de pincode indrukken is alles.

De Random Reader was geliefd om de beperkingen die het stelt aan toegang tot het online bankieren. De Rabo Scanner bevordert dat mensen in bijvoorbeeld het internetcafé hun pincode voor het oog van de vissers invoeren in de scanner die ze pontificaal voor het scherm houden.

De Random Reader wordt bij het lichaam gehouden en de pincode en de verificatiecodes worden ingevuld terwijl de gebruiker half gebogen over de reader hangt. Een hele andere beleving. Vooral de analfabete vissers hebben belang bij de Rabo Scanner. Die hoeven nu alleen handelingen te kopiëren zonder te begrijpen wat de instructies zijn op het scherm. Niet de verstandigste keuze van de Rabobank.

Ook dat de Rabobank geen afstand genomen heeft van de terrorisme gerelateerde en internationale misdrijven van oud voorzitter van de hoofddirectie en prominent CDAlid Herman Wijffels is niet in het voordeel van de klanten van de Rabo. De Rabo noemt via Twitter bovenstaande analyse “wel erg kort door de bocht” en begrijpt niet dat veiligheid soms zô makkelijk kan zijn.

Share |
gearchiveerd onder:
comments powered by Disqus