U bent hier: Home / Waarde Bitcoins imaginair

Waarde Bitcoins imaginair

by J.L. de Kreek — last modified 20-12-2017 06:00
Opgeslagen onder:

Er bestaat geen schaarste van cryptocurrency dus Bitcoins kunnen nóóit Digitaal Goud zijn. De waarde van Bitcoins is in ‘the eye of the beholder’. Het gevolg van onbekendheid bij het publiek met Bitcoin. Een Bitcoin is een ‘file’. Een decimale code. Dit bestand vervult een virtuele rol. Er kan geen entertainment mee worden afgespeeld. Het bestand is bewijs van een transactie. De code verplaatst van de ene naar de andere directory. Meer niet. De transacties worden bijgehouden in de Blockchain die nu ongeveer 120 GB is en groeit. Iedereen kan een Blockchain of cryptocurrency maken. Bitcoin is de Blockchain van Bitcoin.com.

Cryptocurrency is goed te vergelijken met mest. Ook in overvloed beschikbaar. Verschil met mest is dat mest kan dienen als mest. In die zin is mest goederengeld. Bitcoin is dat niet. Bitcoin wordt gebruikt als een vorm van fiduciair geld. Bij fiduciair geld wordt de waarde bepaald door het vertrouwen wat de markt heeft in het feit dat bijvoorbeeld de wetgever de Euro als wettelijk betaalmiddel bestempelt. Fiduciair geld zoals de Bitcoin heeft geen intrinsieke gebruikswaarde als een fysiek goed. De gekte rond de Bitcoin maakt de Blockchain van Bitcoin zelfs onbruikbaar voor snelle goedkope decentraal gecontroleerde transacties

Wie nu Bitcoins bezit profiteert van de kolder rond gebakkenlucht. De markt van de Bitcoins stort onherroepelijk in. Investeren in Bitcoins levert risico’s. Geld oppotten in Bitcoin is niet het aller verstandigst. De waarde van de Bitcoin kan instantaan kelderen naar een absoluut diepte punt zonder te herstellen. Bitcoins zijn zeer onbetrouwbaar als ‘store of value’. In tegen stelling tot goud, aandelen, kunst, onroerend goed. Zij die in het verleden geïnvesteerd hebben in Bitcoin maken winst omdat het grote publiek bestaat uit geiten die niks anders kunnen dan naäpen. Zolang de markt gek en gestoord blijft en betekenis geeft aan fiduciair geld zonder wettelijke basis hoeft niemand in het gesticht iets te merken van de imaginaire waarde van Bitcoins.

Share |
gearchiveerd onder:
comments powered by Disqus