U bent hier: Home / Zwarte Piet = racisme

Zwarte Piet = racisme

by J.L. de Kreek — last modified 15-10-2014 14:25
Opgeslagen onder:

Zo'n tweehonderd jaar maakt Zwarte Piet onderdeel uit van de Nederlandse cultuur. Tot die tijd waren kleurlingen nog gewoon slaven en niet een semi geassimileerde medeburger die bij en tijdens het jaarlijkse volksfeest als knecht te kijk wordt gesteld. Hardnekkig houdt de Nederlander vast aan de traditie ontkennend dat het met slavernij geassocieerd moet worden. Zwarte Piet is de knecht van de witte Sinterklaas. De rollen zijn nooit omgekeerd. Altijd is Zwarte Piet de persoon die door de schoorsteen zakt en kindertjes in de zak meeneemt naar Spanje net als de boeman.

Het is vooral ook de reactie van de gemiddelde blanke Nederlander die zich aangesproken voelt op de eigen mentaliteit die eigenlijk racistisch is, waaruit de racistische grondhouding van de gemiddelde Nederlander blijkt. Wat kan het schelen die Zwarte Piet? Kinderen willen cadeautjes en vinden die zwarte knecht in beginsel ronduit eng. De eerste kennismaking van kinderen met om het even Zwarte Piet of Sinterklaas is welhaast altijd een traumatische ervaring.

 

Het kan helemaal geen kwaad de slavernij hélemaal los te laten en niet aan vast te houden middels Zwarte Piet of verheerlijking van de toegevoegde waarde der Witte Nekken in Afrika. De tegenhanger van de Zwarte Piet is de Witte Nek. De Nek van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas; de Nek van Sinterklaas oh jongens hij is een baas. In Rotterdam worden kleine Zwarte Pietjes door het racistische Leefbaar Nederland ludiek aan palen gehangen uit protest tegen het verzet tegen Zwarte Piet. Dat wekt associaties met de klu klux klan en het ouderwets lynchen van kleurlingen. Strange fruit hanging from the top of trees.

Share |
gearchiveerd onder:
comments powered by Disqus