U bent hier: Home / Goede behandeling long COVID

Goede behandeling long COVID

by J.L. de Kreek — last modified 10-06-2022 03:00
Opgeslagen onder:

Sommige mensen houden langdurige klachten nadat ze COVID-19 (corona) hebben gehad. Dat wordt post COVID of long COVID genoemd. Volgens journalist Chris Klomp wordt de groep mensen met long COVID behoorlijk achtergelaten. Long COVID moet volgens hem serieus worden genomen. Er zou sprake zijn van een stille ramp. Long COVID bestaat niet omdat COVID niet bestaat. Het ziektebeeld wat COVID of Long COVID wordt genoemd heeft een andere oorzaak dan het virus Sars-cov-2. Eenvoudigweg omdat er geen bewijs bestaat van het bestaan van dit virus. En ook het causaal verband tussen dat veronderstelde virus en COVID niet is bewezen. Wat COVID wordt genoemd is griep. Griep is er in soorten en maten. Griep kan flink huishouden. En ook langdurig nawerken met verschijnselen die lijken op long COVID.

Ernstige vormen van long COVID waarbij mensen zeer lang klachten ervaren tot zelfs meer dan twee jaar zouden ook een andere oorzaak kunnen hebben. Bij die mensen is nooit aangetoond dat Sars-cov-2 de oorzaak was van hun initiele griepachtige klachten. Ook niet met de PCR-test want deze test kan de aanwezigheid van het virus Sars-cov-2 niet aantonen. Sommige klachten van mensen met long COVID lijken iets weg te hebben van de ziekte van pfeiffer. Wordt ook veroorzaakt door een virus. En gaat ook gepaard met keelpijn en koorts. Hoeft natuurlijk niet alleen wat precies wel de oorzaak is valt niet te zeggen. Bij mensen met long COVID wordt ervan uitgegaan dat het een gevolg is van COVID terwijl COVID nu juist een verzonnen ziektebeeld is op basis van een niet bewezen virus.

Alexia (26) kreeg griep en is sindsdien chronisch vermoeid. Of neem bijvoorbeeld het verhaal van Willemijn die in de herfstvakantie van 2013 toen COVID helemaal niet aan de orde was, na griep chronisch vermoeid bleef. Griep vraagt veel van het lichaam. Om beter te worden en het virus te bestrijden gebruikt het lichaam veel energie. Op de site van Zeg Maar Yes worden in een forum uit 2016 ervaringen gedeeld met betrekking tot extreme vermoeidheid na griep. Men heeft nergens zin in, wordt wakker met hoofdpijn, geen fut om te sporten. En het voelt alsof het lijf zo zwaar is als beton en men zou de hele dag wel kunnen slapen. Op Startpagina.nl vraagt iemand in 2011 hoe het komt dat sommige mensen zo langzaam herstellen na griep te hebben gehad.

Het is daarom niet zo gek als mensen in deze tijd van de veronderstelde pandemie met griepachtige klachten en daarvan langdurig last hebben, dat te behandelen als griep of long-griep. Ook griep kent het fenomeen dat mensen daarvan langdurig last hebben met allemaal verschijnselen die nu long COVID worden genoemd. Volgens NPOkennis.nl begint het chronisch vermoeidheidssyndroom vaak met een virusinfectie, bijvoorbeeld een zware griep. De behandeling van long griep zoals die valt te destilleren van de verschillende informatieve sites over gezondheid bestaat eenvoudig gezegd uit gezond leven. Eet gezond en slaap genoeg. Zorg voor eiwitrijk voedsel, voldoende vocht, geen alcohol, extra vitaminen. Beweeg elke dag, doe sporten, bouw het op. Bij de meeste mensen gaat de malaise na griep weer over. Duurt het allemaal te lang? Blijft de vermoeidheid erg lang aanwezig? Bespreek dan met de huisarts wat de mogelijkheden zijn. Willemijn werd zelfs klinisch opgenomen.

Share |

Permalinks