U bent hier: Home / Schaarste Bitcoin radicale onzin

Schaarste Bitcoin radicale onzin

by J.L. de Kreek — last modified 13-05-2021 03:00
Opgeslagen onder:

De waarde van de Bitcoin wordt bepaald door het feit dat mensen geloven dat de Bitcoin schaars is. Dit is radicale onzin. De Bitcoin is niet schaars. Het feit dat er heel veel cryptomunten bestaan die zijn gebaseerd op de Bitcoin bewijst reeds dat er geen schaarste is. Er is nergens bewijs te vinden van het feit dat het aantal Bitcoins wat kan worden gemind is beperkt tot 21 miljoen. Dit aantal van 21 miljoen komt steeds terug in berichten over de Bitcoin alleen niemand laat zien waarop dat is gebaseerd. Iedereen kan een cryptomunt maken en die Bitcoin noemen. De organisatie die Bitcoin uitgeeft bezit niet eens het merkrecht op de tekens Bitcoin. Bovendien zijn de tekens Bitcoin niet geschikt als merk voor cryptomunten omdat het beschrijvend is. Personen die investeren in Bitcoin zijn speculanten. Verdienen aan Bitcoin is speculatie.

De Bitcoin is een transactiebewijs in een blockchain. Een blockchain is een database. Deze database kan ook gezien worden als een grootboek. De markt van de Bitcoin is handel in transactiebewijzen of kwitanties. Wie handelt er in vredesnaam in kwitanties? Nergens op bitcoin.org is een splinter bewijs te vinden van het feit dat dit grootboek maximaal 21 miljoen transactiebewijzen of contracten kan bevatten. Zodra mensen zich bewust worden dat er geen schaarste bestaat in Bitcoins kan het niet anders dan dat de markt van de Bitcoin volledig instort. 

Er kunnen oneindig veel blockchains in omloop worden gebracht die allemaal nodes en wallets hebben en waarmee Bitcoins kunnen worden gemined. De vergelijking die wordt getrokken met goud heeft geen enkele grondslag. Goud is een edelmetaal wat niet kan worden gekopieerd. Bitcoin kan gewoon worden gekopieerd en verveelvoudigd en openbaargemaakt. Wanneer goud net als Bitcoin van gebakken lucht gemaakt zou zijn was goud ook niks waard geweest. Een aardig citaatje wat bewijst dat er geen sprake kan zijn van schaarste van Bitcoins staat op investopedia:

In fact, there are only 21 million bitcoins that can be mined in total.1 Once miners have unlocked this number of bitcoins, the supply will be exhausted. However, it's possible that bitcoin's protocol will be changed to allow for a larger supply. What will happen when the global supply of bitcoin reaches its limit? This is the subject of much debate among fans of cryptocurrency.

Dat Bitcoin niet schaars is wordt ook bewezen op de site Bitcoin.com:

Some would say that Bitcoin’s scarcity has already been violated since forking creates multiples of the 21m coin limit, with each chain’s token commanding a different market price.

En

The issue is that cryptocurrencies are based on software, and software can always be changed

Het Bitcoin protocol kan gewoon een grotere voorraad aan Bitcoins maken. Het is maar net in hoeverre bepaalde personen in hun behoefte willen voorzien. Er bestaat geen enkele garantie dat de Bitcoin voorraad niet zal toenemen. Net als de Dollar kunnen Bitcoins zonder enige dekking aan de bestaande voorraad worden toegevoegd. De schaarste is fictief. Bitcoins kunnen worden bijgedrukt. De schaarste duurt zolang de makers van de Bitcoin het protocol niet aanpassen. Feitelijk exact als met de Dollar. Het is ook niet logisch te denken dat een database een beperkt aantal transacties kan bevatten. De databases tegenwoordig zijn dermate geavanceerd dat ze vele zettabytes aan omvang kunnen zijn. Het is ook moeilijk voorstelbaar dat een database die moet dienen om transacties gedecentraliseerd te laten plaatsvinden slechts 21 miljoen transactiebewijzen kan bevatten gezien het grote aantal internetgebruikers. Wanneer een bank de Blockchain zou invoeren voor de uitwisseling van geld is het snel door de voorraad heen. 

Mensen geloven ook dat de Bitcoin veel waard is omdat het zo moeilijk zou zijn om Bitcoins te minen. Als dat waar zou zijn dan was de Dogecoin die recent in waarde is gekelderd meer waard zijn dan de Bitcoin omdat de Dogecoin door andere cryptography moeilijker te minen is dan Bitcoin. Bitcoins en Dogecoin verschillen niet wenselijk van elkaar. Elon Musk liet de waarde van de Dogecoin recent kelderen omdat hij de opmerking maakte bij Saterday Night Live dat het een “a Hustle” is. Als Dogecoin bedrog is geldt dat voor alle Cryptocurrency.

Update: een dingetje van Elon Musk en Bitcoin-bezitters zijn overnight 11 procent van hun vermogen kwijt.

Share |

Permalinks